Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 271

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
377
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 2,6 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 2,6-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(2.6-x)` = `1.4*10^(-9)`

x = `6.03*10^(-5)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(6.03*10^(-5)` = 4,22

pH = 14-pOH = 14-4,22 = 9,78.

Az oldat pH-ja 9,78.
0