Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 268

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
384
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`B` + `H_2O` `Leftrightarrow` `BH^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,85 mol bázis

Átalakul: x mol bázis

Egyensúlyban: 0,85-x mol bázis; x mol kation és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([BH^+]*[OH^-])/([B])` = `x^2/(0.85-x)` = `3.1*10^(-5)`

x = `5.11*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(5.11*10^(-3)` = 2,29

pH = 14-pOH = 14-2,29 = 11,71

Az oldat pH-ja 11,71.
0