Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 267

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
331
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CH_3-NH_2` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CH_3-NH_3^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,25 mol metil-amin

Átalakul: x mol metil-amin

Egyensúlyban: 0,25-x mol metil-amin; x mol metil-ammónium-ion és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([CH_3-NH_3^+]*[OH^-])/([CH_3-NH_2])` = `x^2/(0.25-x)` = `4.37*10^(-4)`

x = `1.023*10^(-2)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.023*10^(-2)` = 1,99

pH = 14-pOH = 14-1,99 = 12,01

Az oldat pH-ja 12,01.
Módosítva: 6 éve
0