Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 266

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
369
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HO-NH_2` + `H_2O` `Leftrightarrow` `HO-NH_3^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,03 mol hidroxil-amin

Átalakul: x mol hidroxil-amin

Egyensúlyban: 0,03-x mol hidroxil-amin; x mol hidroxil-ammónium-ion és x mol hidroxidion.

`K_b` = `([HO-NH_3^+]*[OH^-])/([NH_2-OH])` = `x^2/(0.03-x)` = `1.07*10^(-8)`

x = `1.79*10^(-5)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.79*10^(-5)` = 4,74

pH = 14-pOH = 14-4,74 = 9,26

Az oldat pH-ja 9,26.
Módosítva: 6 éve
0