Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 265

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
379
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulás: 1,76 mol ammónia

Átalakul: x mol ammónia

Egyensúlyban: 1,76-x mol ammónia; x mol ammóniumion; x mol hidrogénion.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `x^2/(1.76-x)` = `1.79*10^(-5)`

x = `5.6*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(5.6*10^(-3))` = 2,25

pH = 14-pOH = 14-2,25 = 11,75

Az ablakmosó pH-ja 11,75.
0