Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 264

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
407
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HA` `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

pH = 1,9 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-1.9)` = 0,0126 `(mol)/(dm^3)`

Kiindulás: x mol sav

Átalakul: 0,0126 mol sav

Egyensúly: x-0,0126 mol sav; 0,0126 mol anion és 0,0126 mol hidrogénion

`K_s` = `([A^-]*[H^+])/([HA])` = `0.0126^2/(x-0.0126)` = `3.24*10^(-4)`

x = 0,502

Az oldat koncentrációja 0,502 `(mol)/(dm^3)`.
0