Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 262

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
363
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulás: x mol ecetsav

pH = 3,02 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-3.02)` = `9.55*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

Átalakul: `9.55*10^(-4)` mol ecetsav

Egyensúlyban: x-`9.55*10^(-4)` mol ecetsav; `9.55*10^(-4)` mol acetátion és hidrogénion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `(9.55*10^(-4))^2/(x-9.55*10^(-4)` = `1.85*10^(-5)`

x = 0,05

Az ecetsav koncentrációja 0,05 `(mol)/(dm^3)`.
0