Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 260

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
400
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HA` `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

Kiindulás: 0,35 mol sav

Átalakul: x mol sav

Egyensúlyban: 0,35-x mol sav; x mol anion; x mol hidrogénion

`K_s` = `10^(-pK_s)` = `10^(-3.49)` = `3.24*10^(-4)`

`K_s` = `([A^-]*[H^+])/([HA])` = `x^2/(0.35-x)` = `3.24*10^(-4)`

x = `1.048*10^(-2)`

pH = `-lg[H^+]` = -lg`1.048*10^(-2)` = 1,98

Az oldat pH-ja 1,98.
Módosítva: 6 éve
0