Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 259

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`HA` `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

500 `cm^3` oldatban van 0,15 mol tejsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/500*0.15` = 0,3 mol tejsav

Kiindulás: 0,3 mol sav

Átalakul: x mol sav

Egyensúlyban: 0,3-x mol sav; x mol anion; x mol hidrogénion

`K_s` = `([A^-]*[H^+])/([HA])` = `x^2/(0.3-x)` = `1.38*10^(-4)`

x = `4.48*10^(-3)`

pH = `-lg[H^+]` = -lg`4.48*10^(-3)` = 2,35

Az oldat pH-ja 2,35.
0