Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge elektrolitok, pH - 258

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
405
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`HA` `Leftrightarrow` `H^+` + `A^-`

Kiindulás: 0,5 mol sav

Átalakul: x mol sav

Egyensúlyban: 0,5-x mol sav; x mol anion; x mol hidrogénion

`K_s` = `([A^-]*[H^+])/([HA])` = `x^2/(0.5-x)` = `2.1*10^(-4)`

x = `1.014*10^(-2)`

pH = `-lg[H^+]` = -lg`1.014*10^(-2)` = 1,99

Az oldat pH-ja 1,99.
0