Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
2054
Egy ismeretlen vegyület 40,0 tömeg% szenet, 6,67 tömeg% hidrogént és 53,3 tömeg% oxigént tartalmaz.
Mi a vegyület sztöchiometriai képlete?
Mi a vegyület molekulaképlete, ha azt is tudjuk, hogy a gőzének oxigéngázra vonatkoztatott sűrűsége 1,875?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


100 g vegyületben van:

40 g szén, ami `40/12` = 3,33 mol

6,67 g hidrogén, ami `6.67/1` = 6,67 mol

53,3 g oxigén, ami `53.3/12` = 3,33 mol

C:H:0 = 1:2:1

A vegyület sztöchiometriai képlete: `(CH_2O)_n`

Ha a vegyület oxigénre vonatkoztatott sűrűsége 1,875, akkor a moláris tömege az oxigéngáz moláris tömegének 1,875-szöröse, azaz `32*1.875` = 60 `g/(mol)`.

`(CH_2O)_n` = `n*(12+16+2)` = 30n = 60

n = 2

A vegyület molekulaképlete `C_2H_4O_2`. Ez lehet sokféle vegyület, a legismertebb ezek közül az ecetsav (`CH_3-COOH`).
1