Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leteznek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
446
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a^2+2ax+x^2+b^2+2bx+x^2=c^2+2cx+x^2`
`2ax+2bx+x^2=2cx`
`x^2=2(c-(a+b))x`
`x=2(c-(a+b))`

Szóval igen, van olyan `x`, kérdés, hogy pozitív-e. Pl. amikor `3^2+4^2=5^2` a három pitagoraszi szám, akkor `x=2(5-(3+4))=-4`, negatív, nem ilyet szeretnénk.

Na most minden pitagoraszi számhármas egy derékszögű háromszög oldalai. Persze nem csak az egész számokra igaz ez (a pitagoraszi számhármasok egészek), hanem minden valós számra is, amik kielégítik a Pitagorasz tételt. Akkor viszont igaz kell legyen rájuk a háromszög-egyenlőtlenség:
`c < a+b`
(Ha ez nem teljesülne, akkor a háromszög két befogója nem érne össze!)
Ez viszont azt jelenti, hogy az `x` mindig negatív!

Vagyis nincs ilyen.
0