Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekfeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Hogyan számoljuk ki az x-et és az y-t?

X= 2+4+6+...+4036
Y=2018×(1-1/2)×(1-1/3)×...×(1-1/2019)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
X-es:

Ha tanultátok már a sorozatokat, akkor

`a_1` = 2

d = 2

`a_(2018)` = 4036

`S_(2018)` = `(a_1+a_(2018))*(2018/2)` = `(2+4036)*1009` = `2019*2018`

Ha még nem tanultátok a sorozatot, akkor:

Adjuk össze az elsőt és az utolsót, ahogy Gauss is tette hatéves korában.

(2+4036) + (4+4034) + ... +(2016+2022) + 2018+2020 = `2019*2018`



Y = `2018*(1/2)*(2/3)*(3/4)*...*((n-3)/(n-2))*((n-2)/(n-1))*((n-1)/n)`

Láthatjuk, hogy mindig az előző szám nevezője és a következő szám számlálója megegyezik, azok kiesnek.

Marad tehát `2018*(1/2019)` = `2018/2019`
Módosítva: 6 éve
1