Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jól csináltam ezeket a feladatokat fizikából?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
6774
-Egy transzformátor primer tekercse 1200 menetes, a primer feszültség 230V. Hány menetes a szekunder tekercs, ha a szekunder feszültség 23V?
Np=1200
Up=230V
Usz=23V
Nsz=?

Nsz=Np*Usz/Up=1200*23V/230V=1200*0,1V=120

-Egy transzformátor primer tekercse 300, szekunder tekercse 600 menetes. A primer tekercset 230V-os hálózati áramforrásra kapcsolva az áramerősség 2,5 A. Számítsd ki a szekunder tekercs áramkörére vonatkozóan a feszültséget, az áramerősséget és a teljesítményt!
Np=300
Nsz=600
Up=230V
Ip=2,5 A
Usz=?
Isz=?
Psz=?

Usz=Up*Nsz/Np=230V*600/300=230V*2=460V

Isz=Ip*Up/Usz=2,5A*230V/460V=2,5A*0,5 A/V= 1,25 A

És a Psz-t már nem is tudom, hogy kell kiszámolni, de ezeket sem biztos, hogy jól csináltam. Lécci segítsetek! Ha rosszul csináltam írjátok le hogy kellett volna! És hogyan kell kiszámolni a Psz-t, mert ahhoz hozzáfogni se tudtam. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, 8. osztály
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Jól számoltál.
A teljesítmény pedig a feszültségnek és az áramerősségnek a szorzata. Ha a szekunder teljesítmény kell, akkor a szekunder feszültséget kell a szekunder áramerősséggel szorozni:
`P_(sz)=U_(sz)·I_(sz)`

Számold ki ezt is, meg a primer teljesítményt is. Ugyanannyi lesz! Ez nagyon fontos, a transzformátor nem módosítja a teljesítményt, csak a feszültséget meg az áramerősséget. Jegyezd meg.

---------------
Nagyon jó, ha megtanulod a képleteket (helyes, tanuld meg), de ezeknél a feladatoknál olyan egyszerűek a számok, hogy fejben is meg lehet oldani őket. Ezt azért írom csak le, hogy jobban a fejedbe menjen, hogy hogyan is működik a transzformátor... A dolgozatnál a képletet írd le, de jó, ha fejben kiszámolod előre, hogy mi kell kijöjjön (ha ilyen egyszerűek a számok). Azzal tudod ellenőrizni, hogy jót írtál-e.

Első feladat:
A szekunder feszültség a primernek a tizedrésze (ezt értettem azon, hogy egyszerűek a számok: pont a tizede), ezért a szekunder menetszám is a primernek a tizedrésze. Magyarul 120.

Második feladat:
A szekunder menetszám duplája a primernek, ezért a feszültség is duplája lesz, viszont az áramerősség a fele lesz. Vagyis lesz 460 V és 1,25 A. A teljesítmény pedig ezek szorzata, P=U·I.

Remélem, nem zavartalak ezzel össze.
2