Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
598
Igazold, hogy ha egy ötjegyű szám osztható 271-gyel, akkor, ha néhány számjegyet levágunk a végéről és a szám elejére tesszük, az így kapott szám is osztható lesz 271-gyel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy számot vágunk le:

Az eredeti szám ennyi: `10·a+b`
A végét az elejére rakva az új szám: `10000·b+a`

Az eredeti osztható: `10a+b = 271·n`
`b=271n-10a`

Az új szám:
`10000·b+a=10000·(271n-10a)+a=271·10000n-100000a+a=`
`=271·10000n-99999a`

Az első tag (vagyis `271·10000n`) osztható 271-gyel.
És a második? `99999/271=369`, vagyis a második tag is osztható 271-gyel.
Akkor pedig a teljes szám is osztható.

--------------
Próbáld meg hasonlóan azt is, hogy nem egy, hanem két számjegyet raksz át a szám elejére, aztán hármat, stb.
0