Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos áramkör

Főoldal » Középiskola » Fizika
481
Kérlek segítsetek a feladat megoldásában. Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy `P=U^2/R` (Ugye tudod?)
Ezzel ki lehet számolni az `U_4` feszültséget, ami az `R_4`-en esik:
`80=U_4^2/20`
`U_4=sqrt(1600)=40\ V`

Mivel `R_3` duplája `R_4`-nek, ezért rajta dupla akkora fesültség esik:
`U_3=80\ V`
`U_2` ugyanannyi, mint a vele párhuzamos két feszültség összege:
`U_2=U_3+U_4=120\ V`

Nézzük az áramokat:
`I_2=U_2/R_2=(120\ V)/(80\ Ω)="1,5"\ A`
`I_(34)=U_(34)/(R_3+R_4)=(120\ V)/(40\ Ω+20\ Ω)=2\ A`

Az `R_1`-en keresztül ennek a kettőnek az összege folyik:
`I_1="3,5"\ A`
Ezért a feszültség rajta:
`U_1=I_1·R_1="3,5"\ A·20\ Ω=70\ V`

A teljes feszültség `U_1+U_2` vagy `U_1+U_(34)`, ugyanaz:
`U=U_1+U_2=...` add össze.
0