Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1270
Etán és pentán keverékét levegőfelesleggel elégettük. Az egésétermékben a vízgőz és a szén-dioxid anyagmennyiségének aránya 1,40:1,00.
a. Milyen anyagmennyiség-arányban tartalmazta a két alkánt a kiindulási gázelegy?
b. Számítsa ki az égéstermék mólszázalékos összetételét, ha a levegőfelesleg (a szükséges mennyiséget 100%-nak véve) 60,0% volt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_5H_(12)` + 8 `O_2` = 5 `CO_2` + 6 `H_2O`

x mol etánból 2x mol `CO_2`, 3x mol víz

y mol pentánból 5y mol `CO_2`, 6y mol víz

`(3x+6y)/(2x+5y)` = 1,4

3x+6y = 2,8x + 7y

0,2x = y

x:y = 5 = 5:1

A kiindulási gázelegy 5:1 arányban tartalmaz etánt és pentánt.

b,

Kiindulás: 5 mol etán, 1 mol pentán

Az oxigén: 5 mol etánhoz kell 5*3,5 = 17,5 mol oxigén

1 mol pentánhoz szükséges 8 mol oxigén

Ez összesen 8+17,5=25,5 mol oxigén, a 60 % felesleg, az `0.6*25,5`= 15,3 mol oxigén (ez majd megmarad a végső elegyben). A felhasznált oxigén tehát 25,5+15,3 = 40,8 mol oxigén, ennek a négyszerese, azaz `4*40.8` = 163,2 mol nitrogén.

Keletkezik `5*2` mol `CO_2` az etánból, 5 mol a pentánból, ez összesen 15 mol `CO_2`

Keletkezik `5*3` mol víz az etánból, 6 mol a pentánból, ez összesen 21 mol víz

A végső elegyünk:

15 mol `CO_2`

21 mol `H_2O`

15,3 mol `O_2`

163,2 mol `N_2`

Ez összesen 214,5 mol

214,5 mol elegyben van 15 mol `CO_2`, 21 mol `H_2O`, 15,3 mol `O_2`, 163,2 mol `N_2`

100 mol elegyben van `100/214.5*15` = 7 mol `CO_2`

100 mol elegyben van `100/214.5*21` = 9,8 mol `H_2O`

100 mol elegyben van `100/214.5*15.3` = 7,1 mol `O_2`

100 mol elegyben van `100/214.5*163.2` = 76,1 mol `N_2`

Ez a végső elegy mol%-os összetétele.
1