Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 255

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
454
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

HCl + KOH = KCl + `H_2O`

HCl:

1000 `cm^3` oldatban van 0,01 mol HCl

100 `cm^3` oldatban van 0,001 mol HCl

Összeöntés után:

200 `cm^3` oldatban lesz 0,001-x mol HCl

1000 `cm^3` oldatban lesz 0,001 mol HCl

`1000/200` = `0.001/(0.001-x)`

x = 0,8 mmol

100 `cm^3` oldatban van 0,8 mmol KOH

1000 `cm^3` oldatban van 8 mmol KOH

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.008)` = 2,1

pH = 14-pOH = 14-2,1 = 11,9

A hozzáadott KOH-oldat koncentrációja 8 `(mmol)/(dm^3)`, pH-ja 11,9.

b,

200 `cm^3` oldatban van `0.2*0.001` = 0,2 mmol HCl


100 `cm^3` oldatban van 0,8 mmol KOH

Összeöntjük:

300 `cm^3` oldatban lesz 0,8-0,2 = 0,6 mmol KOH

1000 `cm^3` oldatban lesz `1000/300*0.6` = 2 mmol KOH

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.002) = 2,70

pH = 14-pOH = 14-2.70 = 11,3

Az új oldat pH-ja 11,3.
0