Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 254

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
348
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van x g KOH, ami `x/56` mol KOH

1 `dm^3` oldatban van 1-x g NaOH, ami `(1-x)/40` mol NaOH

pOH = 14-pH = 14-12,35 = 1,65

`[OH^-]` = `10^(-pH)` = `10^(-1.65)` = 0.02239

`x/56` + `(1-x)/40` = 0,02239

x = 0,3658

A keverék tömeg%-os összetétele: 36,58 tömeg% KOH és 100-36,58=63,42 tömeg% NaOH.

0.02239 mol keverékben van `0.3658/56` = 0,0065 mol KOH

100 mol keverékben van `100/0.02239*0.0065` = 29,18 mol KOH

A keverék mol%-os összetétele: 29,17 mol% KOH és 100-29,18 = 70,82 mol% NaOH
0