Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 252

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
349
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

kiindulás: 0,05 mol ecetsav (az összeöntés miatt a koncentrációja a felére csökkent).

átalakul x mol ecetsav

Az egyensúlyi elegyben lesz 0,05-x mol ecetsav, x mol acetátion és a hidrogénion már alapból ott van a sósavból származó `5*10^(-5)` mol hidrogénion és a disszociációból származó x mol.


`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `(x*(x+5*10^(-5)))/(0.05-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `9.2*10^(-4)`

`alpha` = `x/0.05` = 0,0184 (1,84 %)

`[H^+]` = `5*10^(-5)` + `9.2*10^(-4)` = `9.7*10^(-4)`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(9.7*10^(-4)` = 3,01

A keletkezett oldat pH-ja 3,01.
0