Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 251

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
386
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

`NH_4Cl`:

1000 `cm^3` oldatban van x mol ammónium-klorid

50 `cm^3` oldatban van 0,05x mol ammónium klorid

összeöntés után:

75 `cm^3` oldatban van 0,05x mol ammónium-klorid


`NH_3`:

1000 `cm^3` oldatban van 8 g ammónia, ami `8/17` = 0,47 mol

25 `cm^3` oldatban van `25/1000*0.47` = 0,0118 mol ammónia


pH = 9,25

pOH = 14-pH = 14-9,25 = 4,75

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-5.75)` = `1.77*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[OH^-]` = `K_b*c_b/c_s`

`1.77*10^(-5)` = `1.82*10^(-5)*(0.0118/(0.05x))`

x = 0,24

Az `NH_4Cl` oldat koncentrációja 0,24 `(mol)/(dm^3)` volt.
0