Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 250

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
416
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`M_(CH_3COONa)` = 82 `g/(mol)`

Legyen az ecetsav koncentrációja x, a nátrium-acetát koncentrációja y.

Ekkor:

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-4.73)` = `1.85*10^(-5)`

`[H^+]` = `K_s*(x/y)`

`1.85*10^(-5)` = `1.85*10^(-5)*(x/y)`

`x/y` = 1

Savkapacitás: Ilyen koncentrációjú sav hatására csökken eggyel a pH.

Sav hatására a só koncentrációja csökken, ugyanannyival nő a sav koncentrációja.

`[H^+]_2` = `K_s*((x+0.1)/(y-0.1))`

`1.85*10^(-4)` = `1.85*10^(-5)*((x+0.1)/(y-0.1))`

`(x+0.1)/(y-0.1)` = 10

x = y

`(y+0.1)/(y-0.1)` = 10

y = x = 0.122

`m_(CH_3COOH)` = `x*M_(CH_3COOH)` = `0.122*60` = 7,32 g

`m_(CH_3COONa)` = `y*M_(CH_3COONa)` = `0.122*82` = 10,004 g
0