Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 249

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
382
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A hidrazin képlete `N_2H_4`, a hidrazínium-kloridé pedig `N_2H_5Cl`.

`M_(N_2H_4)` = 32 `g/(mol)`

`M_(N_2H_5Cl)` = 68.5 `g/(mol)`

Legyen a hidrazin koncentrációja x, a hidrazínium-klorid koncentrációja y.

Ekkor:

pOH = 14-pH = 14-8.78 = 5,22

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-5.22)` = `6.03*10^(-6)`

`[OH^-]` = `K_b*(x/y)`

`6.03*10^(-6)` = `3*10^(-6)*(x/y)`

`x/y` = 2.01

Savkapacitás: Ilyen koncentrációjú sav hatására csökken eggyel a pH.

Sav hatására a bázis koncentrációja csökken, ugyanannyival nő a só koncentrációja.

`[OH^-]_2` = `K_b*((x-0.1)/(y+0.1))`

`6.03*10^(-7)` = `3*10^(-6)*((x-0.1)/(y+0.1))`

`(x-0.1)/(y+0.1)` = 0.201

x = 2.01y

`(2.01y-0.1)/(y+0.1)` = 0.201

y = 0.0664

x = `2.01*0.0664` = 0.1334

`m_(N_2H_2)` = `x*M_(N_2H_2)` = `0.1334*32` = 4,269 g

`m_(N_2H_3Cl)` = `y*M_(N_2H_3Cl)` = `0.0664*68.5` = 4,549 g
0