Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 248

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
475
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

A pufferoldat pH-jából ki tudjuk számolni a sav és a só arányát.

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-4.4)` = `3.98*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[H^+]` = `K_s*c_("sav")/c_("só")`

`c_("sav")/c_("só")` = `([H^+])/K_s` = `(3.98*10^(-5))/(1.85*10^(-5))` = 2.15

20 mg NaOH az `20/40` = 0,5 mmol NaOH

A sav koncentrációja csökken 0,5 mmol/l-rel, a só koncentrációja ugyanennyivel nő.

`[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`[H^+]` = `K_s*(c_("sav")-0.5)/(c_("só")+0.5)`

`(c_("sav")-0.5)/(c_("só")+0.5)` = `([H^+])/K_s` = `(10^(-5))/(1.85*10^(-5))` = 0,54

Ezt a kétismeretlenes egyenletrendszert kell megoldani.

`a/b` = 2,15

a = 2,15b

`(a-0.5)/(b+0.5)` = 0,54

`(2.15b-0.5)/(b+0.5)` = 0,54

b = 0,47

a = `2.15*0.47` = 1,01

A sav koncentrációja 1,01 `(mmol)/(dm^3)`, a só koncentrációja 0,47 `(mmol)/(dm^3)`.
0