Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 247

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
495
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`CH_3COOH` + NaOH = `CH_3COONa` + `H_2O`

1000 `cm^3` oldatban van 0,3 mol ecetsav

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.3` = 60 mmol ecetsav

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

40 mg NaOH az `0.0045/40` = 0,125 mmol NaOH

Ez reagál az ecetsavval, lesz a rendszerben 0,125 mmol Na-acetát és 60-0,125= 59,875 mmol ecetsav.

`[H^+]` = `K_s*(c_("sav")/c_("só"))` = `1.85*10^(-5)*0.059875/0.000125` = `1.78*10^(-3)`

pH = `-lg[H^+]` = -lg`1.78*10^(-3)` = 2,75

Az oldat pH-ja 2,75 lesz.
0