Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 246

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
544
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`C_6H_5-OH` + `NaOH` = `C_6H_5ONa` + `H_2O`

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol fenol

100 `cm^3` oldatban van `100/1000*0.1` = 0,01 mol fenol


1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol NaOH

82 `dm^3` oldatban van `82/1000*0.1` = 0,0082 mol NaOH

Ez reagál 0,082 mol fenollal, keletkezik 0,0082 mol Na-fenolát

Marad 0,01-0,0082 = 0,0018 mol fenol

`[H^+]` = `K_s*(c_("sav")/c_("só"))` = `1.3*10^(-10)*(0.0018/0.0082)` = `2.85*10^(-11)`

pH = -lg`[H^+]` = -lg`(2.85*10^(-11))` = 10,54

Az oldat pH-ja 10,54.
0