Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 244

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
358
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Az eredeti oldat pH-ja, mivel a mólok egyenlők, megegyezik a `pK_s`-val.

A NaOH-hatására a só koncentrációja nő, a savé pedig ugyanannyival csökken.

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

0,4 g NaOH az `0.4/40` = 0.01 mol

`pH_1` = `pK_s` = -lg`1.85*10^(-5)` = 4,7328

`[H^+]` = `K_s*(c_("sav")-c_(NaOH))/(c_("só")+c_(NaOH))` = `1.85*10^(-5)*((1-0.01)/(1+0.01))`

A változás tehát: `-lg(0.99/1.01)` = `8.69*10^(-3)`
0