Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 242

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
414
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1000 `cm^3` oldatban van 0,1 mol `NH_4Cl`

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.1` = 0.05 mol `NH_4Cl`

Mindegy, hogy mennyire öntjük fel, a mólarányok nem változnak (ez az egyik lényege a pufferoldatoknak).

`[OH^-]` = `K_b*(c_("bázis")/c_("só"))` = `1.79*10^(-5)*(0.01/0.05)` = `3.58*10^(-6)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(3.58*10^(-6))` = 5,45

pH = 14-pOH = 14-5,45 = 8,55

A keletkezett pufferoldat pH-ja 8,55.
0