Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 241

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
385
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`C_2H_5COOH` `Leftrightarrow` `C_2H_5COO^-` + `H^+`

`M_("nátrium-propionát")` = 96 `g/(mol)`

Először, mint gyenge sav:

Kiindulás: 1 mol propionsav

Átalakul: x mol propionsav

Egyensúly: 1-x g propionsav; x mol propionátion; x mol hidrogénion.

`K_s` = `([C_2H_5COO^-]*[H^+])/([C_2H_5COOH])` = `x^2/(1-x)` = `1.32*10^(-5)`

x = `3.62*10^(-3)`

pH = -lg`[H^+]` = -lg`(3.62*10^(-3)` = 2,44

`pH_2` = 2,44+1,5 = 3,94

`[H^+]_2` = `1.144*10^(-4)`

`[H^+]` = `K_s*(c_("sav")/c_("só"))`

`c_("só")` = `(K_s*c_("sav"))/([H^+])` = `(1.32*10^(-5)*1)/(1.144*10^(-4))` = 0,1153 mol

0,1153 mol Na-propionát az `0.1153*96` = 11,07 g

11,07 g Na-propionátot kell adni a rendszerhez.
0