Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 237

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
437
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
a, 40 `cm^3`

1000 `cm^3` oldatban van 0,1 mol ammónium-klorid

10 `cm^3` oldatban van `10/1000*0.1` = 1 mmol `NH_4Cl`


1000 `cm^3` oldatban van 0,1 mol ammónia

40 `cm^3` oldatban van `40/1000*0.1` = 4 mmol `NH_3`


`[OH^-]` = `K_b*(c_("bázis")/c_("só"))` = `1.79*10^(-5)*(4/1)` = `7.16*10^(-4)`

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg`(7.16*10^(-4))` = 4,15

pH = 14-pOH = 14-4,15 = 9,85


b, 15 `cm^3`

15 `cm^3` oldatban van `15/1000*0.1` = 1,5 mmol `NH_3`


`[OH^-]` = `K_b*(c_("bázis")/c_("só"))` = `1.79*10^(-5)*(1.5/1)` = `2.685*10^(-5)`

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg`(2.685*10^(-5))` = 4,57

pH = 14-pOH = 14-4,15 = 9,43


c, 10 `cm^3`

10 `cm^3` oldatban van `10/1000*0.1` = 1 mmol `NH_3`


`[OH^-]` = `K_b*(c_("bázis")/c_("só"))` = `1.79*10^(-5)*(1/1)` = `1.79*10^(-5)`

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg`(1.79*10^(-5))` = 4,75

pH = 14-pOH = 14-4,15 = 9,25


d, 2,5 `cm^3`

2,5 `cm^3` oldatban van `2.5/1000*0.1` = 0,25 mmol `NH_3`


`[OH^-]` = `K_b*(c_("bázis")/c_("só"))` = `1.79*10^(-5)*(0.25/1)` = `4.475*10^(-6)`

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg`(4.475*10^(-6))` = 5,35

pH = 14-pOH = 14-5,35 = 8,65

A pH-k rendre 9,85; 9,43; 9,25; 8,65.
0