Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 235

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
457
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


Kiindulás: 0,1 mol hangyasav

átalakul `0.1*x` mol hangyasav

egyensúlyban: `0.1*(1-x)` mol hangyasav; 0,1x mol formiátion, 0,1x mol hidrogénion

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(0.1x)^2/(0.1*(1-x))` = `1.77*10^(-4)`

x = `4.119*10^(-2)`

Eltoljuk az egyensúlyt:

kiindulás:

0.1 mol hangyasav; 0,05 mol formiát

Átalakul: 0.1y mol hangyasav

Egyensúlyban: `0.1(1-y)` hangyasav, 0,05+0,1y mol formiát és 0,1y mol hidrogénion

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(0.1y*(0.05+0.1y))/(0.1*(1-y))` = `1.77*10^(-4)`

y = `3.5*10^(-3)`

`x/y` = `(4.119*10^(-2))/(3.5*10^(-3))` = 11,77

11,77-ed részére csökkent a disszociáció.
0