Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 234

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
401
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CH_3COO^-` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CH_3COOH` + `OH^-`

pH = 8.89

pOH = 14-8.89 = 5,11 `rightarrow` `[OH^-]` = `7.76*10^-6` = `[CH_3COOH]`

`K_b` = `([CH_3COOH]*[OH^-])/([CH_3COO^-])` = `(7.76*10^-6)^2/x` = `K_v/K_s` = `5.4*10^(-10)`

x = 0,111

`c_(CH_3COONa)` = 0,111 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 0,111 mol Na-acetát

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.111` = 0,056 mol Na-acetátot kell bemérni.
0