Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 233

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
408
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

pH = 2,36 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-2.36)` = `4.365*10^(-3)` = `[HCOO^-]`

`[HCOOH]` = x-`4.365*10^(-3)`

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(4.365*10^(-3))^2/(x-4.365*10^(-3))` = `1.77*10^(-4)`

x = 0,11 = `c_(HCOOH)`

2 `dm^3` oldatban 0,22 mol HCOOH van

10 `cm^3` oldatban van 0,22 mol HCOOH, ami `0.22*46` = 10,12 g

100 g oldatban van 88 g hangyasav

hány g oldatban van 10,12 g hangyasav?

y = `10.12/88*100` = 11,5

11,5 g hangyasav oldat térfogata 10 `cm^3`

`rho` = `m/V` = `11.5/10` = 1,15 `g/(cm^3)`.

A hangyasavoldat sűrűsége 1,15 `g/(cm^3)`.
0