Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 232

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
370
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

A végső oldat:

`[H^+]` = `10^(-3.5)` = `3,16*10^(-4)` = `[HCOO^-]`

`[HCOOH]` = x-`3,16*10^(-4)`

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `(3.16*10^(-4))^2/(x-3.16*10^(-4))` = `1.77*10^(-4)`

x = `8.8*10^(-4)` = `c_(HCOOH)`

1 `dm^3` oldatban van `8.8*10^(-4)` mol hangyasav, ami `8.8*10^(-4)*46` = 0,0405 g hangyasav

2 `dm^3` oldatban van `2*0.0405` = 0,081 g hangyasav

10 g oldatban van 0,081 g hangyasav és 10-0,081 = 9,919 g víz

0,081 g hangyasav az 1,76 mmol

9,919 g víz az 551 mol

Az oldat 1,76+551 = 552,76 mmol

552,76 mmol oldatban van 1,76 mmol hangyasav

1 mol oldatban van `1/552.76*1.76` = 0,0032 mol hangyasav

A hangyasav moltörtje 0,0032.
0