Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 231

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
425
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

NaOH + HCl = NaCl + `H_2O`

NaOH:

100 g oldatban van 5 g NaOH

`V_1`= `m_1/rho_1` = `100/1.054` = 94,88 `cm^3`

94,88 `cm^3` oldatban van 5 g NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/94.88*5` = 52,7 g NaOH; ami `52.7/40` = 1,3175 mol NaOH

HCl:

100 g oldatban van 4 g HCl

`V_2` = `m_2/rho_2` = `100/1.02` = 98,04 `cm^3`

98,04 `cm^3` oldatban van 4 g HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/98.04*4` = 40,8 g HCl; ami `40.8/36.5` = 1,118 mol HCl

A HCl elfogy, marad 1,3175-1,118 = 0,2 mol NaOH 0,19969

Van nekünk 1054+1020=2074 g oldatunk

V = `m/rho` = `2074/1.019` = 2035,33 `cm^3`

2035,33 `cm^3` oldatban van 0,2 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/2035.33*0.2` = 0,0983 mol NaOH

pOH = `-lg[OH^-]` = -lg (0,0983) = 1,01

pH = 14-pOH = 14-1,01 = 12,99

A keletkezett oldat pH-ja 12,99.
0