Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 230

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

NaOH:

100 `cm^3` oldatban van 5 g NaOH

10 `cm^3` oldatban van `10/100*5` = 0,5 g NaOH, ami `0.5/40` = 12,5 mmol NaOH

`H_2SO_4`:

100 `cm^3` oldatban van 5 g kénsav

10 `cm^3` oldatban van `10/100*5` = 0,5 g kénsav, ami `0.5/98` = 5,1 mmol kénsav

5,1 mmol kénsav elfogyaszt kétszerannyi, azaz 10,2 mmol NaOH-ot. Marad az oldatban 12,5-10,2 = 2,296 mmol NaOH

200 `cm^3` oldatban van 2,296 mmol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20*2.296` = 0,0115 mol NaOH

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg 0,0115 = 1,94

pH = 14-pH = 14-1,94 = 12,06

A keletkezett oldat pH-ja 12,06.
0