Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 227

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
424
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

kénsav:

1000 `cm^3` oldatban van 0,2 mol kénsav

150 `cm^3` oldatban van `150/1000*0.2` = 0,03 mol kénsav

NaOH:

1000 `cm^3` oldatban van 0,1 mol NaOH

350 `cm^3` oldatban van `350/1000*0.1` = 0,035 mol NaOH

0,035 mol NaOH-ra elfogy feleannyi, azaz `0.035/2` = 0,0175 mol kénsav; marad 0,03-0,0175= 0,0125 mol kénsav

500 `cm^3` oldatban van 0,0125 mol kénsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/500*0.0125` = 0,025 mol kénsav; ebben van kétszerannyi, azaz 0,05 mol `H^+`


pH =`-lg[H^+]` = -lg(0,05) = 1,3

A keletkezett oldat pH-ja 1,3.
0