Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 225

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
385
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`CaO` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O`

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

0,115 g CaO az `0.115/56` = 2 mmol CaO

HCl:

1000 `cm^3` oldatban van `10^(-1.2)` = 63,1 mmol HCl

300 `cm^3` oldatban van `300/1000*63,1` = 18,93 mmol HCl

A 2 mmol CaO-ra fogy 4 mmol HCl

Marad az oldatban 18,93-4 = 14,93 mmol HCl

500 `cm^3` oldatban van 0,01493 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/500*0.01493` = 0,02964 mol HCl

pH = -lg`[H^+]` = lg(0,02964) = 1,528

A kapott oldat pH-ja 1,528.
0