Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 224

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
388
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1



NaOH + `CH_3COOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

NaOH:

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol, valójában `0.1*0.987` = 0,0987 mol NaOH

5.63 `cm^3` oldatban van `5.63/1000*0.0987` = 0,556 mmol NaOH;

Ecetsav:

10 `cm^3` oldatban van 0,556 mmol ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van 55,6 mmol ecetsav


Kiindulási: 0,0556 mol ecetsav

Átalakul: 0,001 mol ecetsav

Egyensúly: 0,0556-0,001 = 0,0546 mol ecetsav; 0,001 mol acetátion és 0,001 mol hidrogénion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `0.001^2/(0.0546)` = `1.83*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`alpha` = `("átalakult")/("kiindulási")` = `0.001/0.0556` = 0,018 (1,8 %)
0