Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 223

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

HCl:

1000 `cm^3` oldatban van 0,001 mol HCl

800 `cm^3` oldatban van `800/1000*0.001` = 0,8 mmol HCl

NaOH

`[OH^-]` = 0,01 `(mol)/(dm^3)`

1000 `cm^3` oldatban van 0,01 mol NaOH

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.01` = 2 mmol NaOH

A HCl elfogy és marad 2-0,8 = 1,2 mmol NaOH

1 `dm^3` oldatban van 0,0012 mol NaOH

pOH = -lg`[OH^-]` = -lg(0.0012) = 2,92

pH = 14-pH = 14-2,92 = 11,08

A keletkezett oldat pH-ja 11,08.
0