Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 221

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
415
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`

Kiindulási: 0,01 mol ecetsav

Átalakul x mol ecetsav

Egyensúlyban 0,01-x mol ecetsav; x mol acetátion; x mol hidrogénion.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.01-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `4.2*10^(-4)` = `[H^+]`

Ahhoz, hogy a pH 1 egységgel változzon (csökkenjen); a hidrogénion-koncentrációnak tizedrészére kell csökkennie.

Egyensúly: `4.2*10^(-5)` mol acetátion; `4.2*10^(-5)` mol hidrogénion; y-`4.2*10^(-5)` mol ecetsav.

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `(4.2*10^(-5))^2/(y-4.2*10^(-5))` = `1.85*10^(-5)`

y = `1,374*10^(-4)` = `c_("ecetsav")`

H = `c_1/c_("ecetsav")` = `0.02/(1.374*10^(-4)` = 72,8

Az oldatot 72,8-szeresére kell hígítani.
0