Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 220

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
438
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulási: 0,2 mol ammónia

Átalakult: `0.01*0.2` = 0.002

Egyensúlyi: `0.2-(0.01*0.2)` = 0,198 mol ammónia; 0,002 mol ammóniumion; 0,002 mol hidroxidion.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `0.002^2/(0.198)` = `2.02*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg[OH^-]` = -lg(0.002) = 2,7

`pK_("víz")` = -lg`3.8*10^(-14)` = 13,42

pH = `pK_("víz")`-pOH = 13,42-2,7 = 10,72
0