Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 219

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
467
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`HIO_3` `Leftrightarrow` `H^+` + `IO_3^-`

pH = 1,733 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-1.733)` = `1.85*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

Ennyi az átalakult jódsav mennyisége; az egyensúlyi hidrogénion és a jodátion mennyisége is. Ez a kilencszerese az egyensúlyi jódsav koncentráció, azaz `1.85*10^(-2)/9` = `2.06*10^(-3)`

`K_s` = `([IO_3^-]*[H^+])/([HIO_3])` = `(1.85*10^(-2))^2/(2.06*10^(-3))` = 0,167 `(mol)/(dm^3)`

`alpha` = `(1.85*10^(-2))`/(1.85*10^(-2)+2.06*10^(-3))` = 0.9 (90%)
0