Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 218

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
356
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`


Keverési egyenlet:

`10*90` + `20*10` = `(10+20)*x`

x = 40

100 g oldatban van 40 g ecetsav

hígítjuk

2 `dm^3` oldatban van 40 g ecetsav

1 `dm^3` oldatban van `1/2*40` = 20 g ecetsav, ami `20/60` = 0.33 mol ecetsav

Kiindulás: 0,33 mol ecetsav

Átalakul: x mol ecetsav

Egyensúlyban: 0,33-x mol ecetsav; x mol acetátion; x mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.33-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `2.46*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(2.46*10^(-3))` = 2,61

A hígított oldat pH-ja 2,61.
0