Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 217

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
421
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`


Hígítás előtt:

Kiindulás: 0,5 mol ecetsav

Átalakul: x mol ecetsav

Egyensúlyban: 0,5-x mol ecetsav; x mol acetátion; x mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.5-x)` = `1.85*10^(-5)`

x = `3.03*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(3.03*10^(-3))` = 2,52

Az eredeti oldat pH-ja 2,52

Hígítás:

1000 `cm^3` oldatban van 0,5 mol ecetsav

150 `cm^3` oldatban van `150/1000*0.5` = 0,075 mol ecetsav

Hígítás után:

250 `cm^3` oldatban van 0,075 mol ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/250*0.075` = 0,3 mol ecetsav

Kiindulás: 0,3 mol ecetsav

Átalakul: y mol ecetsav

Egyensúlyban: 0,3-x mol ecetsav; y mol acetátion; y mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `y^2/(0.3-y)` = `1.85*10^(-5)`

y = `2.34*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(2.34*10^(-3))` = 2,63

A hígított oldat pH-ja 2,63.
0