Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 216

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
369
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

100 g oldatban van 20 g hangyasav

10 g oldatban van `10/100*20` = 2 g hangyasav

Hígítjuk 5 `dm^3`-re

5 `dm^3` oldatban van 2 g hangyasav

1 `dm^3` oldatban van `1/5*2` = 0,4 g hangyasav, ami `0.4/46` = `8.7*10^(-3)` mol

Kiindulás: `8.7*10^(-3)` mol hangyasav

Átalakul: x mol hangyasav

Egyensúlyban: `8.7*10^(-3)`-x mol hangyasav; `8.7*10^(-3)` mol formiátion; `8.7*10^(-3)` mol hidrogénion.

`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/([HCOOH])` = `x^2/((8.7*10^(-3)-x)` = `1.77*10^(-4)`

x = `1.15*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = -lg`1.15*10^(-3)` = 2,94

Az oldat pH-ja 2,94.
0