Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 215

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
376
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulás: 0,1 mol ammónia

Átalakul: x mol ammónia

Egyensúlyban: 0,1-x mol ammónia; x mol ammóniumion; x mol hidroxidion

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `x^2/(0.1-x)` = `1.79*10^(-5)`

x = `1.32*10^(-3)` = `[OH^-]`

NaOH:

1 `dm^3` oldatban van `1.32*10^(-3)` mol NaOH, ami `1.32*10^(-3)*40` = 0,0528 g NaOH

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*0.0528` = 0,01056 g NaOH

Az oldat 0,01056 g NaOH-ot tartalmaz.
0