Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 214

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
380
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1



`CH_3COOH` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H^+`


a, c = 1 `(mol)/(dm^3)`


Kiindulás: 1 mol ecetsav

átalakul: `alpha` mol ecetsav

Egyensúlyban: 1-`alpha` mol ecetsav; `alpha` mol acetátion és `alpha` mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `alpha^2/(1-alpha)` = `1.76*10^(-5)`

`alpha` = `4.21*10^(-5)` (0,00421 %)

b, c = 0,1 `(mol)/(dm^3)`


Kiindulás: 0,1 mol ecetsav

átalakul: `0.1*alpha` mol ecetsav

Egyensúlyban: `0.1*(1-alpha)` mol ecetsav; `0.1*alpha` mol acetátion és `0.1*alpha` mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `((0.1*alpha)^2)/(0.1*(1-alpha))` = `1.76*10^(-5)`

`alpha` = 0,01325 (1,325 %)


c, c = 0,01 `(mol)/(dm^3)`


Kiindulás: 0,01 mol ecetsav

átalakul: `0.01*alpha` mol ecetsav

Egyensúlyban: `0.01*(1-alpha)` mol ecetsav; `0.01*alpha` mol acetátion és `0.01*alpha` mol hidrogénion

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])` = `((0.01*alpha)^2)/(0.01*(1-alpha))` = `1.76*10^(-5)`

`alpha` = 0,0413 (4,13 %)
0