Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 213

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
333
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NC-CH_2-COOH` `Leftrightarrow` `NC-CH_2-COO^-` + `H^+`

`M_(NC-CH_2-COOH)` = 85 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 50 g ciánecetsav, ami `50/85` = 0,588 mol

Kiindulás: 0,588 mol ciánecetsav

Átalakul: x mol ciánecetsav

Egyensúlyban: 0,588-x mol ciánecetsav, x mol ciánacetát ion és x mol hidrogénion

`K_s` = `([NC-CH_2-COO^-]*[H^+])/([NC-CH_2-COOH])` = `x^2/(0.588-x)` = `3.56*10^(-3)`

x = 0,044 = `[H^+]`

pH = -lg `[H^+]` = -lg(0,044) = 1,36

Az oldat pH-ja 1,36.
0