Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH, elektrolit, egyensúly - 210

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
353
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


BOH `rightarrow` `B^+` + `OH^-`

100 g oldatban van 18 g lúg és 100-18=82 g víz

18 g lúg az `18/M` mol lúg

82 g víz az `82/18` = 4,56 mol víz

`18/M` + 4,56 mol oldatban van 4,56 mol víz

100 mol oldatban van (100-8,99 = ) 91,01 mol víz

`100/(18/M+4.56)` = `91.01/4.56`

`M_(BOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_B` = 40-17 = 23 `g/(mol)`

A keresett lúg a NaOH.

1000 `cm^3` oldatban van 5,4 mol NaOH, ami `5.4*40` = 216 g

ugyanakkor 100 g oldatban van 18 g NaOH

hány g oldatban van 216 g NaOH?

y = `216/18*100` = 1200 g

1200 g oldat térfogata 1000 `cm^3`

`rho` = `m/V` = `1200/1000` = 1,2 `g/(cm^3)`

Az oldat sűrűsége 1,2 `g/(cm^3)`


A készített oldat pH-ja 11,75

pOH = 14-pH = 14-11,75 = 2,25

`[OH^-]` = `c_(NaOH)` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.25)` = `5.62*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`


A hígítás:

H = `c_1/c_2` = `5.4/(5.62*10^(-3))` = 960

Az oldat 1 `cm^3`-ét tehát 960 `cm^3`-re kell hígítani.
0